MailChimp implementatie CuBus

Ga naar Mailchimp om hier instellingen te maken:

1. Log in in Mailchimp
  2. Klik linksonderin op het gebruiker menu en kies Account

1. In het account overzicht: klik op Extras -> API keys

1. Klik op Create A Key
  2. Kopieer de API key die gemaakt is

1. Kijk in de url van de browser of naar het einde van de gekopieerde key naar de server

We gaan nu naar CuBus en maken de Mailchimp instellingen hier aan:

1. Ga naar Beheer -> Mailchimp
  2. Maak een nieuwe koppeling of bewerk een bestaande koppeling vul een omschrijving in
  3. Kies voor Gebruik Oauth: Nee
  4. Vul bij de server in wat in de laatste stap hierboven gevonden is bij de server, in het voorbeeld is dat us2
  5. Vul de API key in

1. Klik op de middelste knop Test om te controleren of alles goed is ingevuld en klik opslaan.

Om nu gegevens naar MailChimp te versturen heb je in CuBus een contactgroep nodig.

1. Ga naar Relatiebeheer -> Contactgroepen
  2. Maak een nieuwe groep of open een bestaande groep
  3. Zet het vinkje aan bij Mailchimp. Hierdoor verschijnt er een extra veld Mailchimp ID

1. Als dit een nieuwe audience moet worden, kan dit veld leeg blijven.
  2. Klik op de Opslaan knop. Nu wordt de Contactgroep opgeslagen en wordt er een nieuwe audience in mailchimp aangemaakt met de naam van de groep. Ook wordt de Mailchimp ID ingevuld.
  3. Dit is terug te zien in mailchimp en in Cubus:

1. Let op: bij een gratis Mailchimp account zit een maximum van één audience. Betaalde Mailchimp accounts hebben afhankelijk van het abonnement ook een maximum aan audiences. Als deze max bereikt is, zal er een foutmelding ontstaan bij het opslaan van deze Cubus contactgroep.

\5. Om een bestaande mailchimp audience te koppelen aan een groep, kan hier het id van die audience ingevuld worden.

1. Om dit ID te vinden, ga in Mailchimp naar Audience -> Settings -> Audience name and defaults

1. Hier staat het ID genoemd bovenin de pagina:
  2. Als dit ID ingevuld wordt bij Mailchimp ID in Cubus bij de Contactgroep, is die contactgroep gekoppeld aan die Mailchimp audience.

Let op: Als er al contacten in Mailchimp in die Audience staan, worden deze niet automatisch in Cubus gezet. Alleen de contacten van de contactgroep worden bij de bestaande contacten aan de Mailchimp Audience toegevoegd.

1. Vervolgens kun je contacten toevoegen aan deze groep in Cubus. Dit kan vanuit de contact of vanuit de groep. Als dit gebeurt zal CuBus de contact ook in Mailchimp in de lijst zetten.
  2. Bij een update van het e-mail adres van de contact zal CuBus deze wijziging ook in MailChimp doorvoeren.
  3. Bij het weghalen van een contact uit de contactgroep verwerkt CuBus dit ook in MailChimp.
  4. Om een grote groep contacten uit een Cubus contactgroep naar Mailchimp te zetten, kies dan in de contactgroep voor “Update complete groep bij chimp”

Hierdoor worden de contacten in stapjes van 500 naar Mailchimp gestuurd. Dit gebeurt op de achtergrond en kan een tijdje duren.

Klik één keer op de knop en wanneer het “Aantal met e-mail zonder uitsluiten” uit Cubus overeenkomt

met het aantal toegevoegde contacten in Mailchimp is het klaar.